Campanii la nivel mondial

„Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!”    , zise MB odata… si cam asa este . Pai mai people  stiti, cica au aparut niste statistici precum ca in ziua in care a fost „ora pamanatului” , Romania a inregistrat cresteri de consum de electricitate si nu amelioarare. Pai hai sa o luam temeinic :

– S-au stins luminile. Peste tot e bezna , iluminatul public chiar a fost stins prin urmare ce face tata Floarea?

a. Stinge si ea lumina,oare  e mai mult decat de acord cu manifestul?

b.Ii injura pe cei de la electrica si tipa in gura mare cu lumarea in mana ca i-au luat curentul si vin hotii?

c. Aprinde toate becurile din gospodarie, ca sa vada toata lumea pe unde sa circule fara sa se impiedice?

Nu… nici a nici b nu sunt corecte si nici c nu este in intregime adevarat , caci tata F. nu e singura care face asta si daca stam sa ne gandim la noi in tara sunt mai multi batrani decat tineri, si asa mai au un pic si se duc ce ne pasa noua de ceilalti? Ceausescu  si razboiul nu ne-a invatat asa ceva . E mare gradina lui Dumnezeu … asta e se pare ca o gaura e aici la noi, Undeva in Balcani!Asa ca ce vreau eu sa comunic este ca noi, astia de astazi mai tarziu putem sa mai schimbam ceva fata de generatia de acum a batranilor care in mare nu sunt atat de receptivi (am zis in mare pentru ca nu generalizam, avem si exceptii). Per-total  campania cu „Earth Hour” a avut succes , insa ne-ar trebui ceva mai multe zile in care sa stingem lumina pentru a putea „stinge” incalzirea globala.

In alta ordine de idei as vrea sa readuc in atentie campania 1 pachet Pampers = 1 vaccin impotriva tetanosului neonatal  , campanie lansata de UNICEF pentru a reda dreptul la viata unor copii neindreptatiti si neajutorati. Desi  campania nu este noua, tin sa spun motivul pentru care si eu as cumpara macar un pachet de servetele umede Pampers care nu sunt necesare numai bebelusilor ci si noua pentru ca, in lume , in peste 47 de tari , tetanosul provoaca moartea unui copil la fiecare 4 minute . In  alte state ca si Romania acest vaccin este gratuit , insa in alte tari subdezvoltate din Africa, America Latina,  acesta este un lux de care mame si copii depind inclusiv in aceasta clipa.

De ce este atat de ingrozitor? Ce este tetanosul? Nu credeam ca este atat de dureros si de nesuportat pana astazi cand am auzit-o vorbind pe Andreea Marin -Banica , ambasador UNICEF.

Tetanosul este o boala infectioasa acuta, necontagioasa , cauzata de Clostridium tetani,  caracterizata de contractari musculare si rigiditate corporala care in cazul bebelusilor ajunge sa le franga oasele , acestia nerezistand mai mult de 7 zile, spasm laringian cu sufocare si insuficienta respiratorie. Pentru a spori imunitatea un astfel de vaccin este recomandat macar o data la 10 ani. Microbul nu se transmite de la o persoana la alta si este prezent  in mediu, mai ales in sol contaminat cu dejecte animale Boala apare ca urmare a unei plagi cutanate produsa de un obiect murdar (cuie, foarfece, aschii,ace) sau prin muscaturi de animale. Nou nascutul poate fi infectat cu tetanos la nastere atunci cand cordonul ombilical este taiat cu un obiect nesteril. Asadar nu ezita sa intinzi si tu o mana de ajutor!


Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s